On line – derden

Inleiding

Op internet is veel informatie over schilderen te vinden. Hieronder geven wij een selectie van lessen die ons aanspreken. Het zijn lessen die door derden op internet zijn gezet.

Compositie

Met de term “compositie” van een schilderij bedoeld men de manier waarop de verschillende beeldelementen zijn geordend. Er zijn veel schilderlessen over compositie.

Een eenvoudige uitleg wat bedoeld wordt met compositie en hoe je ermee om kunt gaan wordt gegeven op deze youtube site.

Beeldaspecten

Bij schilderen maken we gebruik van de beeldaspecten lijn, vorm, compositie, kleur en ruimte. Een snelle uitleg van deze beeldaspecten geeft deze youtube site.

Kleuren mengen

Je kunt uiteraard heel veel kleuren in tubes kopen. Toch zul je altijd kleuren zelf moeten mengen om tot een mooi resultaat te komen. Toon Nagtegaal geeft op zijn site uitgebreid aan hoe verschillende kleuren gemaakt kunnen worden door het mengen van de kleuren magenta, geel en cyaan.

Werken met paletmes

Een paletmes is een veelzijdig stuk schildersgereedschap. Je kunt het mes gebruiken om te mengen, om verf op het doek aan te brengen en om in dikke verf te krassen. Toon Nagtegaal heeft ook hierover een instructief filmpje gemaakt.